Stressad av att andas?

B L A N D det svåraste jag upplevde när jag rasade i min utmattning, var att A N D A S. Jag andades, annars skulle jag ju inte leva. Läkaren frågade om jag andades ordentligt. Dum fråga – tyckte jag då. Klart jag andades!

Det tog ett tag innan jag kom till I N S I K T om vikten av just andetaget. Det tog ytterligare ett tag innan jag kände att jag började trivas i det nya andetaget.
Det skall tilläggas att jag enbart andats genom munnen, så långt jag kan minnas. När jag skulle börja andas in och ut genom näsan kändes det som att jag inte fick luft – jag fick
P A N I K‼️

Men jag började lyssna till andra som vandrat före mig, jag började testa mig fram om det de sa till mig var någon sanning i.
Jag övade och övade – kände mig värdelös för jag fick inte ner luften längre än till övre delen av bröstkorgen. Man pratade om djup andning ner i magen och långt ner i bröstkorgen – men för mig tog det S T O P P‼️

I början tog jag några få andetag genom näsan, in och ut, varvat med 1-2 andetag genom munnen beroende på hur jobbigt (hur mkt panik jag kände) i kroppen.

Det är 4 år sedan nu, jag tränar V A R J E dag.

Det kan synas att jag sitter och solar på bilden. Det gör jag. Njuter av vårsolens värmande strålar. Samtidigt D J U P A N D A S jag.

In och ut genom näsan.

Jag andas in lååååångsamt, räknar tyst inom mig till 4, håller andan räknar tyst till 4, låter luften sakta pysa ut genom näsan och räknar till 6, håller andan räknar tyst till 4 och börjar om.

Samtidigt noterar jag vad min tunga gör. Ligger den och trycker mot övre gommen eller är den avslappnad? Trycker jag den uppåt alltså spänner jag mig av någon anledning – jag noterar det, men går inte in och analyserar varför. Lägger ner tungan och försöker slappna av, fokuserar på andetaget och känner samtidigt mina fötter mot marken.

Andetaget Ä R det allra viktigaste redskapet vid stress.
Det hjälper oss att komma hem i kroppen. Det syresätter blodet som i sin tur ger kraft till kroppen.

Det är lätt att tankarna tar över – men att räkna andetaget är ett sätt att lura tankarna på vift.
Tankar finns ständigt, dock behöver man inte haka fast i dem. Man kan notera att de är, och släppa dem vidare.

Små steg varje dag leder till – förändring❤️

Lungorna är en muskel, som töjs och tränas i den mån man själv lägger ner tiden. Det tar tid. Finns inga quickfix.

Jag har tagit inspiration av dem som gått före mig. Jobbet – ja det är jobbigt att bryta gamla vanor, men det är helt upp till mig själv om jag vill ha en förändring för I N G E N kan fixa det åt mig. ❤️ (tyvärr)

Kram från skogen❤️

2 reaktioner till “Stressad av att andas?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s