Njursvikt av russin!

Den sockersötaste av de alla, med en charm som får en fura att vika sig pladask. Hennes livsglädje och spontanitet fyller livets alla sekunder till ett lyckorus i ur och skur.

Hon får det sorgsnaste hjärta att le, hon får en gråmulen dag att bli gul, hon får mina bruna hårstrån ibland få skiftning av färgen grå. Hon får mitt hjärta brista i gråt när rädslan kryper inpå att mista denna livskamrat.

Hon har allt man kan önska en hund kan ha, dock en oönskad överaptit på mat och annat mindre ätbart. Vilket kräver en mattes medvetenhet och noggrannhet!

Nu hade jag glömt av att jag hade en påse med russin nedstoppad i en väska. Doften Sonya lyckades spåra upp, lirka sig in i väskan och slutligen med golvet fullt att spår av hela väskinnehållet tillika en tom russinpåse😏

Det blev ilfart mitt i natten till Valbo i Gävle där den närmaste Distriktsveterinär kunde ta sig inom en timme. Så fint bemötande och Sonya var glad i hågen och undrade vad det var för snäll tjej vi kom till som bjöd på ”godis” och kel bakom örat.

Inte ett skall, hon som brukar skälla på främmande ~ men veterinären utstrålade sådant lugn och tog Sonya på ett så fint mjukt sätt.

En liten mängd KOL och fröken började nästan omgående kräkas.

Jag höll hennes darrande kropp och bad till Gud att alla russin skulle följa med ut.

Sent om sides fick vi åka hem, trötta och matte med en inre gnagande oro för framtida dagar. Men hoppas såklart att detta räckte för att stoppa giftet i hennes kropp.

En dyr läxa och jag hoppas jag lärt mig denna gång.

Info hämtat från Agria ”Intag av vindruvor/russin kan orsaka akut njursvikt hos hund. Det saknar betydelse om druvorna är med eller utan kärnor, vita, gröna eller röda. Den exakta mekanismen bakom den toxiska effekten är inte känd, inte heller varför vissa individer är känsliga för vindruvor/russin medan andra inte är det.

Minsta mängd som orsakat förgiftning hos hund har varit 4 vindruvor hos en hund med 8,2 kg i kroppsvikt och 2,4 g russin/kg kroppsvikt. Något samband mellan intagen mängd och förgiftning hos hund har inte konstaterats. I vissa fall har hunden ätit betydligt större mängder utan att symtom har konstaterats.” Visst blir man rädd!

Tre timmars sömn och sedan dags för utvecklingssamtal för Olivia. Det tog emot att lämna hundarna hemma.

Några timmar senare och alla är pigga, Sonya hoppar runt i snön glad och pigg som hon brukar vara, äter med god aptit, kissar som hon brukar och älskar matte fortfarande😉

Tack för all omtanke och peppningar till Sonya på FB❤️

Nu fokuserar vi framåt och friskhet.

Sol och värme till dig!

Carina

2 reaktioner till “Njursvikt av russin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s