K.A.L.L.A F.A.K.T.A – Den sjuka hemtjänsten

Såg du Kalla Fakta förra måndagen?

Mitt hjärta blöder med de sjuka, äldre och personal. Men som tur är upplever jag personligen inte detta problem så mycket på den rad jag går på. Visst är det tight med tiden mellan kunderna ibland, men dessa tider tar jag med en nypa salt. I början när jag började jobba inom hemtjänsten höll jag på att rasa tillbaka i utmattningen pga att tiderna stressade skiten ur mig.

Duktighets flickan kom fram och jag pressade mig till omöjligheten över att passa tiderna, vilket gjorde att jag låg hemma på kvällarna och grät över otillräckligheten och stressen över att aldrig hinna med!

Men nu har det gått något år och jag har hittat ett sätt att förhålla mig till mina dagar, för jag har gett mig tusen på att jobbet inte ska få förstöra min hälsa med att lägga på ännu mer stress!

Jag tar den tid jag behöver för att förflytta mig från A till B och ibland behöver man gå på toaletten, den tiden är inte inräknad.

Hos vissa kunder kan man låna toaletten, men när man ska lämna Bruno på simskola så vill man ju inte sitta hos kund och krysta. Du fattar vad jag menar!

Jag anser att jag är kapabel att beräkna min egna faktiska tid det tar att transportera mig mellan A och B, därefter ser jag till behovet för dagen som kund behöver mig.

Ibland blir det kortare besök, ibland drar det ut på tiden och så är det när man jobbar med människor, de är ju liksom inga robotar!

Visst de är tilldelade en tid över dagen men tiderna är bara riktlinjer dessa går inte att följa slaviskt då drar man rakt in i betongväggen med stress deluxe som drivmedel ~ då smäller det!

Jag personligen utgår alltid från dagsformen på mina kunder ~ ibland är de pigga och vill göra lite mer och ibland är de trött och vill mest sova. Då kan jag korta ner tiden och lägga mer tid hos någon annan, slår man ut det sedan på hela månaden så ser man hur tidfördelningen blivit.

Skulle det se helt galet ut, ja då räknar jag iskallt med att man har en dialog med varandra chef/personal, och hör jag inget då är allt bra!

Det jävligaste jag varit med om tidsmässigt är när de gånger man lagt flera korta besök i rad och sedan nästan ingen transporttid, per automatik ligger man efter med kniven mot strupen. Kanske helt nya kunder man kommer till (det gör att det ALLTID tar längre tid), kunder som är sura för man är sen och till råga på att det inte är den personal de förväntat sig komma.

Då står man där ska du veta, tassandes på tå i någon annans hem och ska försöka luska fram lite fint vad personen vill ha hjälp med. Även om det ofta står i telefonen så vill ju iallafall jag inte jag bara gå in och börja dona i någons hem utan att ha checkat av vad som känns ok med den kund jag möter.

Ibland är det sura miner, för att det inte blev favorit personalen och det ska tilläggas att ibland kan man inte styra över allt i livet utan favoriterna kan bli sjuka, lediga, ha långpass hon annan kund så är det bara men vissa har svårt att ta det.

Ibland är det som att jobba med ett gäng barn i lite för gamla kroppar om du förstår😉 Så gränssättningar är heller inte ovanligt i detta yrke. Jag får många gånger fråga mig själv och ”problemet” tillhör mig eller om det tillhör den jag möter, det är lätt att gå in och ”ta över” någon annans ansvar. Vuxna människor har också ett ansvar över sin situation och ansvar över sitt tänk ~ ibland får man verkligen ta steget tillbaka när någon ser livet ut enbart problemens synvinkel.

Mitt mantra: Är det mitt – nej, släpp!

Men hemtjänsten är inte bara äldre som sitter hemma i sina hem och blir gamla.

Hemtjänsten har en ökad sjukvård i hemmen än vad det någonsin har varit, vilket gör att det ställer högre krav på oss som jobbar ~ såklart!!

I och med att vi har fler sjuka personer i hemmen idag, så är det för mig helt ofattbart att man tar in helt outbildad personal inom hemtjänsten och inom andra vårdinstanser som har med äldre att göra. Vad tycker du? Har du egna erfarenheter från just detta?

Jag har personligen under mina år skickat in en hel del människor akut. Då symptom som kund själv inte reflekterat över stämde överens med olika akuta stadier. Vilket i många fall stämde överens med farhågorna.

Det här yrke kräver fingerspets känsla, det kräver att man är lyhörd och nyfiken på människan man möter, det kräver kontinuitet hos varje kund så man kan se om det sker någon förändring i kundens hälsostatus.

Detta vet man om!

Men ändå ska det dras ner på denna grupp av yrkeskår! Detta är en skarp fråga för politiker, en skarp fråga man borde ta mer på allvar i dagens nedskärande samhälle!

Det är en SKAM att se den vårdutveckling som sker i vårt land.

Det är sorgblandad frustration att man inte höjer upp undersköterskans status på arbetsmarknaden med högre lön och krav på utbildning, just inom äldrevården!

Vi sliter om dagarna för att människor ska få må så bra som möjligt, jag personligen är stolt över mitt yrke men skulle med tacksamhet ta emot högre lön. Men jag undrar ibland stilla inom mig hur min kropp ska orka fram till pension.

Tveksamt!

Men just nu fyller mitt yrke en stor funktion i mitt liv. Jag ger och jag får så oändligt mycket tillbaka. ❤️

Tillåtelse av min kund att lägga ut på bloggen
❤️
Lyssna till vår ”skönsjungande” sång😅

Missade du måndagens program Kalla Fakta ~ så kan du se den här: https://www.tv4play.se/program/kalla-fakta

Jobbar du själv inom hemtjänsten?

Har du andra erfarenheter?

Hur tänker du?

Jag är stolt över det jobb jag gör om dagarna när jag jobbar. MEN, jag kan aldrig sluta utvecklas och det innebär att jag ständigt läser på nytt om sådant jag inte förstår eller har kunskap om. Där jag känner att jag brister där försöker jag lära mig mer!

Vilket problem som än uppkommer så finns det alltid något fint att skåda i sin närhet om man bara vill se.

Sol till dig 💛

Carina

2 reaktioner till “K.A.L.L.A F.A.K.T.A – Den sjuka hemtjänsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s