Det här är genuin lycka

I min ungdom arbetade jag en tid inom hemtjänsten men jag tyckte inte riktigt att jag platsade för jobbet ~ där och då.

Åren har gått och efter åtta år som egen företagare inom barnomsorgen rasade jag i min utmattning och livet ramlade omkull. Jag tappade mig själv totalt, tappade vem jag var och vart jag hörde hemma.

När jag chockartat fick beslutet att jag skulle bli utförsäkrad från Försäkringskassan sommaren 2017 famlade jag i blindo efter ett yrke som jag kunde jobba med i min då väldigt svåra utmattning. Barnen som jag älskade högt kunde jag inte gå tillbaka till då jag inte klarade av höga ljud.

Jag föll tillbaka på min undersköterskeutbildning och sökte jobb inom den kommunala hemtjänsten som timvikare samtidigt som jag även jobbade som handledare vid en skola.

Det blev en rörig tid och mitt inre höll än en gång på att gå i kras, men jag blev tvungen att bita ihop för att klara av ekonomin. Någonstans i röran ringde jag ett privat företag inom Hemtjänst och fick jobbet direkt om jag ville. Jag började sakta på 50% och jag var från början väldigt öppen med min utmattning och jag fick väldigt bra bemötande och förståelse.

Alltsedan den dagen 9 mars 2018 har jag jobbat mig sakta uppåt i procent och till och med fått en fast anställning och en fast rad att gå på med ”mina” egna kunder.

Sedan jag fick min egen rad att gå på i juni 2019 så har ett annat lugn infunnit sig inom mig. Jag vet nästan exakt vad som väntar mig när jag kommer till jobbet och jag vet vilka kunder jag ska ha. Vi (jag och kunderna) bygger sakta men säkert upp en djupare relation till varandra och vi gillar verkligen varandras umgänge.

Det klagas väldigt mycket på vården och dess brister idag ~ jag har säkert en del klagoverser i ryggsäcken likaså. Men idag vill jag framhäva det fina och genuina att få jobba med människor, speciellt inom hemtjänst.

Mitt jobb innebär allt från städ, tvätt, handling, ledsagning, ”psykolog” ~ tröstande axel, lyssnande öra, dusch, matlagning, bli utskälld, få varma kramar, bygga vänskapsband, hålla någons hand när det är dags för sista andetaget.

Mitt yrke är mångfacetterat.

Vissa äldre människor saknar mening i livet, något som gör att de inte känner en livslust till att fortsätta leva dagen med en glädje inom sig.

Vissa äldre vill dö, för de känner att det inte finns något mer att leva för. Vissa saknar helt enkelt bara lite ”nya” fönster att få titta ut igenom. Lite nya vyer istället för sina egna fyra väggar, dag ut och dag in.

Kan jag vara en bidragande del i en annan människas liv att personen kan få möjlighet att tänka på något annat en liten stund så är jag glad för det. Delad glädje dubbel glädje.

Jag har en kund som jag tycker mycket om, som hade en önskan om att få komma ut till mitt lilla torp och hälsa på hundarna och mata hönsen ~ vem kan säga nej till det?

Med min kunds tillåtelse har jag skapat denna lilla film från våran dag tillsammans hemma hos mig, en dag i oktober. Mitt hjärta svämmar över av tacksamhet som får möjlighet att få ge detta till någon annan som så väl behöver det just i stunden. TACK!

Jag är hemma.

Med tillåtelse från Jan-Erik att lägga ut filmen

5 reaktioner till “Det här är genuin lycka

 1. Tack för ett innerligt inlägg, kram från mig som var den äldre tidens hemvårdarinna, det yrket finns inte längre. Hemsamarit var jag också och jobbade precis som du gör med fina raringar. Filmen var så känslosam för jag kunde så starkt känna din kunds glädje med både djuren och utflykten. Bara en sak, låt inte dina fina hundar få choklad, det finns ett ämne i choklad som tar död på en del av dem. StorKram

  Gilla

  1. Hej Livsglimtar ♥️
   Visst är det fint att få möta människor! Så tacksam. Angående hundgodiset så är det ren hundgodis ingen choklad. Jag har erfarit den resan en gång med en gammal hund som tjuvade åt sig en ask choklad och jag trodde hon skulle stryka med. Så numer är jag väldigt noga med vad de stoppar i sig🥰
   Tack för omtanken ändå♥️
   Kram från mig

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s