Rörd och berörd till tårar

För ett tag sedan ville jag ta in vad skogsmunken Björn Natthiko Lindeblad hade att säga. Förra året diagnostiserades han med ALS.

Björns pappa, som förra året fick beskedet att han hade KOL, och tillsammans med familjen valde att åka ner till Schweiz och avsluta livet med dödshjälpresa.

Aldrig har ett podd avsnitt varit så berörande och rörande nära livet. Närvaron, äktheten, sanningen och tacksamheten till livet. Du kan lyssna här om du vill.

Tårarna rullar och livet känns så där extra närvarande. Jag har följt så många människor över på andra sidan, suttit vid deras sida och känt en sådan fridfullhet. Men jag kan inte låta bli att undra; Vem hämtar oss när vi dör? Vad händer när döden möter oss?

Jag känner att jag vill leva länge till, men jag vet också att döden kan komma närsomhelst. Genom mina möten har jag lärt mig att njuta av nuet, inte hänga upp mig på småsaker i livet. Dock har jag efter utmattningen fått en större ödmjukhet till livet och min egen roll till inre hälsa och förnöjsamhet. Jag har större tacksamhet till vad jag har och njuter varje sekund jag får spendera tid med det som betyder i mitt liv. För mig är det viktigt att vara sann mot mig själv, att det jag gör är förenat med min själ och att det känns rätt.

Jag brottas dock med vissa känslor. Jag känner en sorg, en bottenlös sorg över min relation till min syster och mamma relationer som länge varit trasiga och infekterade. Jag känner en sorg över att det blev som det blev, vi når inte fram. Jag vet att vi kommer skiljas en dag för gott och jag hade så önskat att vi kunnat ta vara på den tiden tillsammans i frid med varandra. Men beroende sjukdomen som greppar tag om en människa är förrädisk och som anhörig att stå bredvid är en hjärtesorg. Men jag vet också att allt är som det ska. För mitt i sorgen vet jag att jag gjort mitt allra bästa för att få det att fungera, och någonstans efter vägen tappade jag mig själv.

Jag har lärt mig att jag kan inte förändra andra människor, men jag har också lärt mig att andra människor inte får behandla mig illa. Jag försöker dagligen att lära mig att säga nej. Jag har tagit steget tillbaka, jag lägger inte in mer ved i den pyrande glöden, jag försöker välja att inte reagera. Landa och ta några steg tillbaka och försöka se allt ut ett flygande perspektiv. Jag väljer att ta ansvar över det som är MITT.

För några veckor sedan var det uppmärksamhets veckan, Du är inte ensam, handlar om att se barnen som har det krångligt i sin familj. Barnen som inte kan eller vågar berätta. Det kan handla om missbruk, våld eller psykisk ohälsa.

Jag är barnet som växte upp med både psykisk, fysisk våld samt missbruk. Trots illa behandling slutade jag aldrig älska mina föräldrar – jag slutade älska mig själv. Jag gav mig själv skulden för det som hände. Jag är barnet som vid vuxen ålder har ansvaret att reparera det som inte blev så bra, jag är barnet som får lära om på nytt i vuxen ålder.

Jag är barnet som inte vågade eller kunde berätta.

Jag är barnet som saknade sunda kärleksfulla föräldraanknytningar.

Men jag är också barnet som insåg att kedjan måste brytas.

För att hjälpa någon annan, inte för att lägga skuld på någon. Det som var det har varit ~ nu är det mitt ansvar att hitta mina vägar i livet ~ jobba med att trygga det lilla barnet inom mig som försöker läka och finna ro.

Jag är tacksam för de vänner som finns i min närhet som hjälper till att spegla mig ~ som finns där som bollplank när det känns för övermäktigt i hjärnkontoret.

Jag är tacksam att jag vågar ta ett steg i taget för att känna tillit till mänskligheten igen.

Livet går upp och ner ~ som en färgsprakande het tango ~ trots det så har jag stor varm tillit till livet att allt som sker har en mening.

Med värme

Carina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s